Rend és rendetlenség

A rend és a rendetlenség fogalmak jelentése nagyon relatív, még a tudományos szakemberek sem tudták eddig igazán megfogalmazni, hogy mit is jelentenek pontosan. Viszont, ha az ellentéteket vesszük figyelembe: jó-rossz, tiszta-piszkos, egészséges-beteg stb., a rend egyértelműen a pozitív, a rendetlenség pedig a negatív oldalon áll.

Számomra a pontos meghatározásnál sokkal fontosabb, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlem és mire ösztönöznek. A rend egyfajta nyugalmat, békét, kiegyensúlyozottságot, átláthatóságot, tisztaságot jelent nekem és úgy érzem, energiával tölt fel, ha ilyen környezetben lehetek.

Általános tapasztalat, hogy valamiféle kapcsolat van az emberek életvitele, gondolkodásmódja, lelkiállapota és a körülöttük kialakult környezet között.

A rendről azt tartják, hogy javítja az életminőséget, a gondolkodást és a koncentrációt, míg a rendetlenség a kreatív gondolkodást ösztönzi. Vannak, akik jobban érzik magukat és jobb teljesítményre képesek a rendetlenségben és vannak, akiknek ehhez rend szükséges.

Az, hogy valaki mennyire tart rendet, vagy él rendetlenségben, teljesen egyéni és többnyire az alapján alakul ki, milyen környezetben, kultúrában nevelték.

 

Rendmánia és mániás rendetlenség?

A depressziós betegek, illetve azok, akiknek párkapcsolati problémáik vannak, többnyire nem tudnak rendet tartani maguk körül, viszont azzal, ha a beteg számára egy rendezett, kiegyensúlyozott környezetet teremtünk, enyhíthetjük a szorongását. Tehát ha ismersz valakit, aki hajlamos a depresszióra, vagy magányosnak érzi magát, segíthetsz neki a beszélgetésen kívül abban is, hogy rendezettebb legyen a környezete, ezáltal javulni fog a lelkiállapota.

De persze a rendetlenség nem jelenti feltétlenül, hogy valaki depressziós, lehet, hogy az illetőnek egyszerűen csak nincs kedve, ideje rendet rakni. Nyugodtan ajánljuk fel a segítségünket ilyen esetben, ugyanis, ha túl hosszú időn keresztül tart az elhanyagolt állapot, akkor egy idő után nem fogja szükségét érezni, hogy változtasson a helyzeten és ez sajnos további problémák forrása lesz.

Vannak olyan emberek is, akik mániásan rendetlenek. Ők többnyire ki tudnak igazodni a rendszertelenségükben, viszont nagyon komoly lelki probléma húzódhat a háttérben, amely további problémákat szül. Ilyenek például a kényszeres gyűjtögetők, akik nem látják be, hogy betegek, csak halmozzák korlátlan mennyiségben a tárgyakat. Sajnos ennek eredménye, hogy a lakás takaríthatatlanná válik és élősködők, kártevők melegágya lesz.
A rendmániások a másik véglet. Ők azok, akik tökéletességet várnak el maguktól és a környezetüktől, ami szintén valamiféle szorongás, belső lelki békétlenség következménye. A rend kényszeres fenntartása fontos számukra, ez ad nekik biztonságot.

Az egészséges rend tehát jó, a rend barát, aki segít, hogy mindig megtaláld, amit keresel, de mindig az arany középutat érdemes keresni.

És hogy milyen is a jó rend? Hamarosan megírom….és abban is segítek, hogyan érheted el.

Szép napot Neked!

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s