A konyha rendbetétele

Amikor úgy érzem, hogy “szalad a ház”, akkor a szobákat szoktam először gyorsan összepakolni, kitakarítani, majd a konyhával fejezem be a rendrakást, mivel mindig itt gyűlik össze a legtöbb feladat. Éppen ezért a (2-3 éventként egyszeri – a családban lévő változásoktól függ a gyakorisága) szelektálás-takarítás-rendszerezést a konyhával kezdem, mert ha ez tiszta és rendezett, akkor a lakásban lévő összes többi helyiséget is annak érzem.

 

Ha Te is úgy vagy vele, hogy többnyire a konyhád a legkaotikusabb és szeretnéd rendezettebbnek látni, tarts velem.

Mindenképpen számíts arra, hogy több órát fog igénybe venni ez a projekt, de megéri.

Elsősorban a konyhaszekrények, fiókok tartalmára összpontosíts, a hűtőszekrényt hagyhatod egy másik alkalomra.

 

  1. Minden tárgyat (a nehéz, nagyobb méretű bútorokat leszámítva) a konyhához legközelebb eső, legnagyobb helyiségbe gyűjtsd össze a lakás minden pontjáról. A konyhában minden fiókot, polcot stb. üríts ki!

kitchenstuff

2. Az üres konyhát nagyon alaposan takarítsd ki, felülről lefelé haladva. Semmi ne maradjon ki, a konyhaszekrény teteje, a kapcsolók, lámpabúra stb. sem! (A bejegyzésem végén találsz környezetbarát tiszítószereket.)

emptykitchen

3. A kitakarított konyhaszekrényekbe helyezd el a korábban kiválasztott dobozokat, rendszerezőket.

tárolók6

 

4. Csak azokat a holmikat pakold vissza a konyhába, tisztán (!) – a számukra kijelölt helyre -, amelyeket “szeretsz és használsz”, és amelyeket “nem szereted, de használod” (csak még nem tudtál venni helyettük olyat, amit szeretnél) rendszeresen. Semmi felesleges ne kerüljön vissza, csak azért, mert megszoktad, hogy ott szokott lenni!

(a szelektálás alapjairól korábban itt írtam: https://rendszerezz.wordpress.com/2017/11/20/szelektalj/)

5. Minden rendszerezőre, jól olvashatóan, írd fel, hogy mit tartalmaznak – ez megkönnyíti a keresgélést Neked is és azoknak is, akik majd használni fogják a konyhát.

dobozok2

6. Azokat a holmikat, amelyeket már nem szeretnél visszarakni a konyhába, válogasd szét. Amik már sérültek és használhatatlanok, lejárt a szavatosságuk stb. dobd ki a megfelelő szeméttárolóba. Amiket se nem szeretsz, se nem használsz már, csomagold össze és keress nekik új gazdát a lehető legrövidebb időn belül (lehetőség szerint 1 hétnél tovább ne tartogasd).

Utolsó lépésként pedig gyönyörködj az eredményben 🙂 Egy tiszta, rendezett konyhában a karácsonyi vacsora is hamarabb fog elkészülni.

kamra

 

Tipp! A legegyszerűbb, környezetbarát tisztítószerek a konyha takarításához:

Mosószóda:

Mosogatáshoz: 5 liter forró vízben oldj fel, egy evőkanál mosószódát. Ez eltávolítja az edényekről a zsiradékot és az égett foltokat.  Az alumínium edényeket ne ezzel tisztítsd!

Felületek tisztításához: 1 liter forró vízben oldj fel 3 evőkanál mosószódát. A kapott oldat a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot, laminált felületeket is megtisztítja.

Az ecet zsírtalanító, fertőtlenítő- és vízkőoldószer. Ha a vízforralód vízköves lett, tegyél bele 1-2 dl ecetet (bármelyik jó), engedj még hozzá egy kis vizet, majd kapcsold be a forralót. Gyönyörűen csillogó lesz belül. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A citromlé gyenge, természetes sav. A természetben lebomlik. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.

 

Ha van bevált, természetes tisztítószer-recepted, írd meg nekem. Kíváncsi vagyok! 🙂

Örömteli rendezgetést kívánok!

 

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

Reklámok

A konyha rendbetétele” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Tedd rendbe a nappalid! | Rend/szerezz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s