Engedd el!

A lakásodban sokféle forrásból halmozódhatnak fel a tárgyak.

Te vetted, kaptad ajándékba, örökölted, kölcsön adták stb. A legtöbbjüket hosszú évekkel ezelőtt.

Amikor elkezdesz selejtezni, akkor sok holminál előfordulhat, hogy valamiért nem tudsz megválni tőlük. Nem szereted már, nem is használod ezeket, mégsem tudod, hogy mi legyen a sorsuk, mert nem tudod elengedni őket.

 

Korábban írtam arról, hogy egy egyszerű elv alapján próbálj meg selejtezni, ez megkönnyítheti a döntésed, amikor olyan holmi kerül a kezedbe, ami elbizonytalanít.

https://rendszerezz.wordpress.com/2017/11/20/szelektalj/

De ha még mindig bizonytalan vagy, olvass tovább!

 

Vannak olyan tárgyak, amiket drágán vettél és sajnálod elajándékozni, kidobni?

Ha Te már nem használod és nem is szereted és csak azért tartogatod, mert egyszer sok pénzt adtál ki érte, ez ne tartson vissza attól, hogy megválj tőle. Ha még használható, arra biztatlak, hogy add tovább!  Vagy add el (minél hamarabb, de csak akkor, ha megéri foglalkozni vele). De mindenképpen engedd el! Nem fog hiányozni.

 

Ha olyan tárgyhoz érsz, amit ajándékba kaptál, és nem maga a tárgy a fontos, hanem az a személy, akitől kaptad, gondolj arra a szeretetre, amit ő érezhetett, amikor vette, készítette Neked és amikor átadta. Örültél neki? Használtad vagy eldugtad a szekrény mélyére? Ha a tárgyat magát nem szereted és nem is használod, nyugodtan add tovább, ha még használható, vagy dobd ki, ha már elhasználódott, de ne tartogasd csak azért, mert az ajándékozót szereted.

 

Ha örököltél olyan családtagtól, aki fontos Neked, de már nem lehet veled, valószínűleg szintén az iránta való tiszteletből nehéz megválni az adott holmitól. Lehet, hogy ő nagyon szerette, sokat használta, de Neked nem olyan az ízlésed, stílusod stb.? Lehet, hogy ez egy nagyobb bútordarab, ami sehogy nem illik az otthonodba, vagy elavult, divatjamúlt holmi? Ha nem tetszik, nem szeretnéd használni, ne tartsd meg! (De olvass tovább, hogy egy kicsit inspiráljalak és meglásd a bennük rejlő lehetőségeket.)

Tipp: Sok tárgyat át lehet kreatív megoldásokkal alakítani. Pl. kinőtt, nagyon jó állapotú vagy régi kedvenc textilholmikból készíthetsz takarót, párnát, a kopott, kihízott kedvenc farmeredből táskát stb.  így tovább tudod használni.

párna      egyszerű, de nagyszerű 🙂jeanstáska

Régi, megörökölt bútorokat, ha a formája tetszik, de a színe vagy a funkciója nem, szintén át lehet alakítani, festeni. Pl. kopott fiókos komódból egy divatosabb tárolót vagy előszobapadot, régi asztalból trendi mosdóállványt varázsolhatsz. Csak a képzelet szab határt! 🙂

fiókos

 

bench

 

mosdóállvány

 

A megszokásból felhalmozott, összegyűjtögetett holmik sok kárt tudnak okozni az emberi lélekben, ha már nincsenek szeretve, használva. A gyűjtögető emberek egyik lelki sajátossága, hogy a múltban élnek, nem tudnak régi sérelmeken, problémákon túllépni. Nem élnek a lehetőséggel, hogy a jelenre koncentrálva élvezzék azt és megismerjék jobban jelenlegi énjüket.

Ezért kérlek, hogy ne legyenek felesleges (nem használt és nem szeretett) holmik az otthonodban. Ha a tárgyakat el tudod engedni, azokat a lelki dolgokat is könnyebb lesz, amelyek lehúznak és elveszik az erőd.

A felesleges holmiktól megszabadított otthonodban jobban meg tudod ismerni önmagad, mert a selejtezés során ráébredsz arra, hogy ki is vagy most, milyen dolgok érdekelnek igazán és milyen irányba haladjon tovább az életed. A 20-30 évvel ezelőtti énednek fontos holmik már nem bírnak ugyanazzal az értékkel, ezért csak megszokásból ne tartogass semmit!

Tedd egyszerűbbé az életed! Szelektálj bölcsen és élvezd az így kapott szabadságot!

 

Szeretettel,
Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s