Tedd rendbe a nappalid!

 

Bármekkora is a lakásunk, van benne egy központi hely, általában a legnagyobb helyiség az otthonunkban, amit nappalinak hívunk.

living-room4

Egyre több funkciót tölt be ez a helyiség, sok esetben magába foglalja a családi összejövetelek, beszélgetések, tévézés, étkezés, háló, dolgozó, vagy akár a konyha funkcióit is.

Éppen ezek miatt fontos, hogy rendezettséget mutasson a lakásod ezen része, hogy igazán a feltöltődés helye lehessen.

 

Számomra a konyha után (ahol a legtöbb dolgom szokott akadni), a nappali az a rész, ahol a leggyakrabban kell takarítanom, mivel az otthontartózkodásunk idején itt vagyunk a legtöbbet. Tehát a nagy rendrakást a konyha végeztével, a nappaliban folytatom. Ez is a semleges területekhez tartozik, ahol több a közösen használt holmi, tehát itt is szabadabban tudsz egyedül szelektálni.

 

Ideális esetben ugyanazt az elvet javaslom, ha megteheted, mint amit a konyhánál írtam.

(https://rendszerezz.wordpress.com/2017/12/04/a-konyha-rendbetetele/)

 1. Egy nagyobb méretű lepedőt teríts le egy másik, a nappalihoz közel eső helyiségbe. A bútorok kivételével hozd ide a nappalidból és a lakás minden pontjából azokat  a tárgyakat, amiket a nappaliban használsz majd. Minden legyen egy rakáson. (Sokkoló lesz, ne lepődj meg!)
 2. Nagyon alaposan takarítsd ki a nappalit. Töröld le a búrokat a megfelelő tisztítószerekkel, felülről lefelé haladva; tisztítsd meg az ablakokat és a padlót. Szükség esetén rendezd át a helyiséget. (Ilyenkor a legkönnyebb.)
 3. Csak azokat a holmikat tedd vissza, amiket biztosan meg szeretnél tartani, illetve amiket muszáj (pl. Iratok bizonyos fajtái).

(A szelektálás alapjairól itt olvashatsz: https://rendszerezz.wordpress.com/2017/11/20/szelektalj/)

 

DE!

Ha gyakorlatilag ez az egyetlen tered, vagy még ideiglenesen sem tudod máshova tenni a sok holmid, esetleg nincs annyi időd, hogy egy ilyen nagyobb projektbe belefogj, egy másik megoldást javasolnék.

 

Tárgy-csoportok, kategóriák szerint tedd rendbe a holmijaidat.

Ennek két módja van:.

 1. Vagy a helyiség funkciója szerinti – tehát pl. vagy a hálórészhez kapcsolódó holmik, vagy a tévézéshez, vendégfogadáshoz, dolgozósarokhoz, étkezőhöz tartozó holmik stb.
 2. Vagy pedig a tárgyi kategória szerinti csoportok szerint.

Melyek ezek?

A nappaliban a következő kategóriájú holmikat szoktuk többnyire tárolni:

 • Ruhaneműk
 • Iratok (pl. számlák, csekkek, szerződések, orvosi papírok, adóbevallás stb.)
 • Fotók, képeslapok, emlékek
 • Könyvek
 • Dvd, cd
 • Játékok, ha van gyermek
 • Dekorációk (pl. képek, vázák, növények stb.)

 

Célszerű azokkal a tárgyakkal kezdened, ha gyorsabb “rendezettség érzést” szeretnél elérni, hogy a nyitott részeken takarítasz, selejtezel, rendszerezel.

Csak ezeket a részeket pakold le – kategóriák szerint. Tisztítsd le a polcokat és tedd vissza azokat, amik biztosan maradnak. Kizárólag megszokásból ne tegyél vissza semmit a helyére. Legyél biztos abban, hogy szükséged van rá.

 

 

Miért javaslom a kategória szerinti szelektálást?

Az egy, nyitott térben lévő, még nem rendszerezett holmik látványa meglehetősen nyugtalanító. Ha egy rakáson van az egy kategóriához tartozó összes holmid, akkor döbbensz rá igazán, mennyi felesleges tárgyad van. Egy ilyen helyzet segíti a gyorsabb döntést, hogy megválj a nem használt és nem szeretem holmiktól. A selejtezés vége felé valószínűleg többször érzed azt, hogy nehezebb döntened, de ne feledd: ha nem szereted és nem is használod, menjen. Nem fog hiányozni!

livingroomb-a

 

Tipp:

A home stager szakemberek egy egészen egyszerű trükköt alkalmaznak, hogy jobban tudjanak egy helyiség kezelendő területeire fókuszálni. Ez pedig a fotózás. Készíts a nappalidról, a lehető legnagyobb területet felölelő fotókat. Ez segít abban, hogy külső szemlélőként lásd az otthonod és felismerd, mit érdemes megváltoztatnod.

A változtatásokat pedig addig folytasd, ameddig teljesen elégedett nem leszel az eredménnyel.

nappali4

 

Bízom benne, hogy sikerül majd sok helyet felszabadítanod a szekrényedben és a polcokon. Ezeket nem kell újra telepakolnod frissen vásárolt tárgyakkal. Hagyd, hogy szellősebb, világosabb, tágasabb hatású legyen az otthonod és inkább jó érzésekkel, élményekkel, baráti és családi összejövetelekkel töltsd meg ezt a helyiséget.

 

Kellemes pakolászást!

 

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

Reklámok

Tedd rendbe a nappalid!” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Visszajelzés: A nappali praktikus berendezése | Rend/szerezz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s