Tárolási megoldások a konyhában – 2. rész

Legutóbbi bejegyzésemben a konyhai eszközöknek javasoltam különböző praktikus tárolási lehetőségeket.

https://rendszerezz.com/2018/01/03/tarolasi-megoldasok-a-konyhaban-1-resz/

Most azon élelmiszerek tárolásáról szeretnék írni, melyeket a konyhában, spejzben tartunk (nem a hűtőszekrényben).

Melyek is ezek?

Szükséges, alapvető élelmiszerek (a teljesség igénye nélkül):

 • Ízesítők (pl. só, cukor, pirospaprika, fűszerek stb.)
 • Lisztfélék
 • Konzerves ételek (pl. paradicsompüré, zöldségek, halak stb.)
 • Üveges szószok, olajak, ecet stb.
 • Lekvárok, méz, édes kenhető élelmiszerek
 • Tartós köretnek valók (pl. rizs, köles, tészta stb.)
 • Italok (pl. dobozos gyümölcslevek, szörpök, ásványvíz stb.)
 • Szárított gyógynövények, teafüvek, kávé stb.
 • Édes és sós nasik (pl. kekszek, aszalt gyümölcsök, csokoládé, ropi, olajos magvak stb.)
 • Friss zöldségek, gyümölcsök
 • péksütemények, kenyér-félék

Miután teljesen átnézted és kiselejtezted a konyhád (kidobtad a lejárt élelmiszereket) és alaposan kitakarítottál, a rendelkezésedre álló teret a legjobban kihasználva, pakold vissza a megmaradt holmikat.

A selejtezés és visszapakolás alkalmával érdemes felírnod egy papírra, hogy mi az, ami maradt, így a leltározás végeztével pontosabban meg tudod határozni, mit kell legközelebb vásárolnod. Illetve a selejtezés arra is nagyon jó, hogy rávilágítson arra, hogy mi az, amit legközelebb ne vegyél meg (még akkor sem, ha akciós!), mert úgysem fog elfogyni.

Ízesítők (só, cukor, pirospaprika, fűszerek stb.) tárolása:

 • Tarthatod ezeket a saját csomagolásukban. Ezeknek az az előnye, hogy pontosan látod mi is az, illetve az összetevőket, szavatossági időt. Ebben az esetben célszerű külön dobozokban tárolnod a kisebb csomagokat. Például lehet egy olyan doboz, amiben csak a zacskós só és cukorfélék vannak, egy másikban csak a fűszerek stb.
 • A kisebb tasakokban árult fűszereket ABC sorrendben állítsd bele egy dobozba, használat után pedig mindig tedd vissza a helyére.

eteltarolas7

Általános szabály, ha a dobozban különböző dolgokat tárolsz, mindig címkézd fel a dobozt, hogy már messziről lásd, pontosan mi van benne. Ezzel az egyszerű lépéssel bárki könnyedén megtalálja, amit keres, ha szüksége van valamire a konyhában.

 • Az ízesítőket átteheted kisebb üvegbe, dobozba. Ebben az esetben arra figyelj, hogy mindig légmentesen záródjon a teteje és írd rá, mit tartalmaz (célszerű a lejáratot is feltüntetned). Ha csak fiókba tudod beletenni őket, a tetejére írd a tartalmukat.

eteltarolas5

 • Ha pedig csak nyitott polcon tudod elhelyezni őket, egyforma (stílusú) tartókat válassz, így sokkal esztétikusabb látványt nyújtanak.

eteltarolas3

Tipp: Készíthetsz házilag is egyszerű, kis helyigényű tárolókat vékony falapokból, pl. a spejz, vagy a konyhaszekrény ajtajára.

eteltarolas6

 

Lisztfélék, tartós köretnek valók (pl. rizs, köles, tészta stb.) tárolása:

A lisztféléket hűvös, száraz helyen kell tárolnod, tehát ne tedd olyan helyre, ahova jobban odasüt a nap, radiátor van, vagy mosogató közelébe se, ahol nagyobb a páratartalom, mert hamarabb megromlanak, megavasodnak.

Ha zacskóban árulják, mindenképpen töltsd át például olyan befőttes üvegbe, amelyik jól zárható, így a kisebb kártevő bogarak nem tudnak belemászni.

Tipp: Mivel viszonylag hamar lejár a szavatossága, ezért ha úgy látod, nem fogod határidőn belül felhasználni, tedd be a mélyhűtőbe.

A tésztaféléket és egyéb köretnek valókat is a legcélszerűbb légmentesen zárható, feliratozott üvegbe áttenned.

eteltarolas1

 

Konzerves ételek (pl. paradicsompüré, zöldségek, halak stb.) tárolása:

A konzerveket érdemes úgy tárolnod, ha több van belőlük, hogy azokat helyezed előbbre, amelyeknek közelebb van a lejárati határidejük.

A legjobb tárolási megoldás konzervek esetén a keskenyebb polc, vagy a fiók.

Ha a konyhádban van olyan hely, ahova szék, asztal stb. már nem fér el, de egy keskeny polc még igen, kihasználhatod tartósabb élelmiszerek tárolására.

kitchenorg6

A mély polcok hátránya az, hogy a hátsó részben tárolt holmikról könnyebb elfeledkezni. Ezért érdemes ilyen helyekre vagy könnyen kihúzható fiókokat szerelni,

vagy erősebb dobozokban, kosarakban tárolni az élelmiszereket, így ki tudod tenni a konyhapultra és könnyebben át tudod tekinteni anélkül, hogy az egész szekrényt ki kellene pakolnod. A feliratozás itt is nagyon fontos.

eteltarolas2

 

Üveges szószok, olajak, ecet stb. tárolása:

A legtöbb konyhaszekrényt már úgy tervezik, hogy egy keskenyebb, kihúzató tárolót tesznek a tűzhely mellé, ahová beállíthatóak az üvegek.

eteltarolas8

Ha nincs ilyen kis tárolód, akkor az egyik praktikus megoldás a forgatható tál. Mindegy, hogy melyik élelmiszert milyen sűrűn használod, könnyedén, a teljes szekrény kipakolása nélkül kézbe veheted, amit keresel. Hátránya, hogy több helyet foglal el.

kitchenorg16

 

Tipp: Ha nem tudsz ilyen forgó tányért vásárolni, házilag is elkészítheted. Ehhez szükséged lesz két azonos méretű, magasabb falú tálcára. A kettő közé tegyél 15-20 kisebb (csapágy vagy üveg)golyót, ezek segíteni fogják a felső tálcát, hogy könnyedén forgatható legyen.

 

Szárított gyógynövények, teafüvek, kávé stb. és édes, sós nasik (pl. kekszek, aszalt gyümölcsök, csokoládé, ropi, olajos magvak stb.) tárolása:

Többnyire mindegyikre igaz, hogy saját dobozukban, zacskójukban tárolhatod őket. Ezek mindegyike a hűvösebb, szárazabb helyet szereti, ezért akár az eredeti csomagolásban maradnak, akár átteszed üvegbe, dobozba, lehetőség szerint légmentesen záródjanak.

A nasikat célszerű a legfelső polcon tárolnod, ha gyermek van a családban. Tapasztalatom szerint gyorsan “elpárolognak”, ha könnyen elérhetőek. 😀

eteltarolas9

 

Friss zöldségek, gyümölcsök tárolása:

Gyakorlatilag minden zöldségre, gyümölcsre igaz, hogy a hűvösebb (16 °C alatti) helyet szeretik, ezáltal tovább megőrizheted frissességüket. (Külön bejegyzésben fogok írni, hogy pontosan melyik zöldségek és gyümölcsök hogyan tárolandók.)

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket elkülönítve tárold, mivel a gyümölcsökből etilén kerülhet a levegőbe, amelytől a zöldségek kicsíráznak.

Ha huzamosabb ideig tárolod őket, időnként forgasd át és vedd ki a sérült, beteg darabokat, hogy a többire ne terjedjen át.

Célszerű olyan kosárfélében, ládában tárolnod őket, amelyben tudnak szellőzni.

eteltarolas10

Vagy akár egy már nem használt drótos irattartóban.

kitchenorg15

 

Amikor a megpakolt tárolókat el szeretnéd helyezni a konyhádban, mindig figyelj arra, hogy a kisebb, könnyebb dolgok felülre, a nagyobb, nehezebb holmik alulra kerüljenek.

Tipp: a konyhaszekrény ajtajára felragaszthatsz egy papírt, amelyre ráírhatod, hogy abban a szekrényben mit tárolsz. Ez is meggyorsítja a keresgélést.

Szívesen olvasok más praktikus tárolási megoldásokról is, – ha van ilyened, oszd meg velem. 🙂

Szép napot!

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s