Gyógyító otthon – szeretetteljes kapcsolatok (1. rész)

Számomra a gyógyító otthon egyik legeslegfontosabb eleme az, ha az otthonomban szeretet van.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy elfogadom, szeretem önmagam, másrészt azt, hogy elfogadom és szeretem azokat, akikkel együtt élek.

Szép, szép, de valójában sokszor nem is olyan egyszerű ezt megvalósítani, igaz?

sad

 

Megpróbáltál már igazán megismerkedni önmagaddal? Ha őszintén magadba nézel, ha leveszel minden álarcot és ott marad az igazi éned, az a személy kedves számodra?

Szeretnélek megerősíteni abban a tudatban, élj bárhol, nézz ki vagy érezz bárhogy:

PONT OLYAN VAGY, AMILYENNEK LENNED KELL!

satisfied2

 

Nem mondom azt, hogy tökéletes vagy, mert senki nem az, ezért senkitől nem is várható el. De attól még nagyon különleges és értékes vagy!

A szüleim, főleg az apukám olyan sokat dicsért gyerekkoromban és annyira hitt bennem, hogy úgy éreztem, bármit el tudok érni, amit csak akarok. Én voltam a legügyesebb, a legokosabb, a legszebb – persze csak neki, de ezen egy gyerek nem szokott filozofálgatni.

Amikor tini voltam, volt egy ötletem, amit szerettem volna megvalósítani. Miután elmondtam a másfél évvel idősebb bátyámnak, ő így reagált: – Nem tudod megcsinálni.

Mondanom sem kell, teljesen romjaimban voltam. Én, a legügyesebb, legokosabb nem tudom megvalósítani, amit elterveztem és amin már hetek óta töprengek? Pár napig szomorkodtam és félretettem a terveimet, utáltam magam, amiért nem haladhattam tovább az utamon. Amikor már kellően magam alatt voltam, megkérdeztem a bátyámat, hogy szerinte miért ne tudnám elérni a célomat? A következő választ kaptam: – Persze, hogy meg tudod csinálni, csak gondoltam, ha azt mondom, hogy nem tudod, akkor be akarod bizonyítani, hogy nincs igazam.

Testvérem érdekes motivációs technikájának köszönhetően megtanultam, mennyit számít, ha tudatában vagyok az adottságaimnak és mennyire fontos az, hogy bízzam önmagamban és a képességeimben.

Te is szoktad tökéletlennek, sőt, semmitmondónak érezni magad, amikor nézegeted a szép, színes divatlapokat? Te is szoktad úgy érezni, amikor a tükörbe nézel, hogy innen-onnan elvennél pár kilót, lehetne feszesebb az arcbőröd, mennyivel boldogabb lennél, ha gyönyörű, hófehérek és tökéletesek lennének a fogaid, ha kifogástalan lenne az otthonod, és mindent sokkal jobban tudnál csinálni, mint most? Nálad is el szokták érni ezeket az érzéseket a reklámok?

Ne hagyd, hogy mások határozzák meg, milyen vagy, mennyire jók az adottságaid, mire vagy képes, egyszerűen fogadd el magad olyannak, amilyen vagy és haladj előre a céljaid felé.

heart

 

Hogyan érheted el, hogy jobban szeresd magad? Hogyan érheted el, hogy helyesen szeresd magad?

Miután őszintén kibújtál az álarcod mögül és valóban, őszintén szeretnéd magad megismerni és megszeretni, szánj időt a következők végiggondolására:

Te hogyan állsz ezekkel a dolgokkal az életedben?

 • Önbizalom:

Bízz magadban! Az önkritika nagyon veszélyes tud lenni. Ahhoz, hogy sikerüljön elérned a céljaidat, szükséges, hogy elhidd, elég jó vagy ahhoz, hogy megcsináld, amit elterveztél.

 • Optimizmus:

A gondolatoknak legalább annyira van romboló hatásuk, mint amennyire teremtőek. Ha hajlamos vagy sötétebbnek látni a dolgokat, mint amilyenek, a negatív gondolatodat párosítsd egy pozitív gondolattal. Legyél optimista! Mindig rendelkezésedre fognak állni azok a források, amik kellenek ahhoz, hogy meg tudd oldani a rád váró feladatokat. (Ha valóban szükség van rájuk.)

 • Dicséret:

Ha valamiért haragszol magadra, legalább két dolgban dicsérd is meg magad, hogy kizökkentsd a negatív gondolataidat. A dicséret szárnyakat ad és segíti a fejlődésed.

 • Türelem:

A szeretet gyengéd és türelmes. Lehet, hogy most éppen túl sokat vársz el önmagadtól és még nem jött el az ideje (vagy nem is kell soha eljönnie), amit elterveztél. Tedd meg azokat a dolgokat, amiket megtudsz, a többi pedig majd megoldódik. A lényeg: türelem!

 • Személyes tulajdonságok:

A személyes tulajdonságaid csak egy részét hoztad magaddal a születésedkor, a nagyobb részét magad alakítottad ki. Ha olyan tulajdonságod van, amit nem szeretsz önmagadban, próbáld a javadra formálni, hogy segítse a fejlődésed.

 • Döntés:

Az, hogy szereted önmagad, elsősorban egy döntés. Tehát ne várj arra a pillanatra, hogy majd egyszer csak, mint derült égből villámcsapás jön az érzés, hogy szereted magad anélkül, hogy akár egy lépést is tettél volna efelé. Döntsd el itt és most, hogy szeretni fogod önmagad – helyesen! És tegyél is érte. 🙂

 

A fenti gondolatok főleg akkor szólnak Neked, ha nehezebb számodra önmagad elfogadása. Mindenképpen érezni fogod az egyensúlyt, ha helyesen tudod szeretni magad:

 • Jobb lesz a közérzeted.
 • Többet mosolyogsz.
 • Kedvesebb és megértőbb leszel másokkal.

És ezek megtapasztalása által még jobban fogod szeretni magad – és másokat. Ez egy pozitív spirál, ami jótékonyan hat az egészségedre és segíteni fog abban is, hogy egy nagyon kellemes, meghitt, egy valódi gyógyító otthont hozz létre önmagad és a családod számára.

heart4

Gondolatébresztő kérdések:

 • Milyen apróbb dolgoknak engedted, hogy formálják az önértékelésed?
 • Van olyan dolog az életedben, amit csak azért nem tettél meg eddig, mert alkalmatlannak érezted magad?
 • Milyen különleges dolgokat szoktak megdicsérni Benned, rajtad?
 • Miben lenne más a családod élete, a munkád minősége, vagy az otthonod hangulata, ha helyesen szeretnéd önmagad?

 

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s