ÉrtékRend

Bár a legutóbbi bejegyzésemben ígértem, hogy legközelebb arról fogok írni, hogyan tudod megkülönböztetni a jó és a rossz döntéseket, most mégis teszek egy kis kitérőt.

Meg fogod érteni, miért. 🙂

Az életedben rengetegszer, sőt, nap, mint nap rengetegszer kell döntened a Rád váró feladatokkal kapcsolatban. Mi az, ami megkönnyítheti a döntésed, hogy közelebb juthass a kitűzött célodhoz és ne tékozold el az idődet?

 

idő

 

A legtöbbször a fontos és a sürgős feladatok jelentkeznek, melyek megoldásra várnak. Vannak olyan feladatok, amelyek sosem válnak sürgőssé, noha életbevágóan fontosak, míg vannak feladatok, amelyek sosem lesznek fontosak, holott sürgősek. Ahhoz, hogy megfelelően tudd ezeket kezelni, meg kell tanulnod a fontos feladatokat sürgős feladatokként kezelni. Hogyan lehetséges ez?

Számomra az egyetlen dolog, ami segített ezeket felismerni és kezelni, hogy ne érezzem azt, hogy az igazán fontos dolgokra nem marad sem időm, sem energiám, az az értékrendem felállítása.

Biztosan hallottad már ezt a szót, hogy “értékrend” és valószínűleg Te is élsz valamiféle értékrend szerint, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a világon csak nagyon keveseknek van ez leírva, megfogalmazva.

értékrend

Ha szeretnéd, hogy sokkal jobb döntéseket hozz, jobban be tudd osztani az idődet, hatékonyabb legyél, szükséged lesz arra, hogy felállíts magadnak és pontosan megfogalmazz egy értékrendet.

Akárki, akármilyen szuper időbeosztási módszert is javasol, egy határozott értékrend nélkül nem lesz olyan sikeres, mintha megfogalmazta volna magának.

 
értékrend4

 

Minden ember életét valamilyen elvek, értékek irányítják. Ezek szoros kapcsolatban állnak azzal, hogy az adott ember ki is valójában. Sokan értékként kezeljük a tisztességet, a szeretetet, az őszinteséget, mint meghatározó elemeket az életünkben, de nem is igazán tudjuk megfogalmazni, hogy miért is olyan fontosak, egyszerűen csak annak tartjuk őket.

Vannak olyan életcélok is, amiket törekszünk elérni, mint például a család, az iskolázottság, egy biztos munkahely stb. Az egyik inkább egy olyan dolog, amelyet életünk végéig tervezünk, hogy a személyiségünk részévé váljon, a többi rövidebb, vagy hosszabb távú célok. A lényeg, hogy ezek hatással vannak a döntéseinkre, akár meg tudjuk valósítani, akár csak tervezzük.

Ha úgy döntesz, hogy nem csak a tervezés és álmodozás szintjén szeretnél megmaradni a céljaiddal, az időbeosztásoddal kapcsolatban akkor fogalmazd meg a saját értékrended.

Ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni az elveidet, értékeidet, akkor tedd fel magadnak a következő kérdéseket és válaszolj rájuk:

 • Melyek életem legfontosabb céljai?
 • Milyen ember szeretnék lenni?
 • Milyen számomra a legideálisabb ÉN?
 • Miket tartok a legfontosabbnak az életemben? Ezek közül melyek a legértékesebbek számomra?

 

Valószínűleg nagyon nagy különbség lesz a valóság és az elveid között, viszont ahhoz, hogy az életed, a döntéseid, a teljesítményed javuljon, fontos megfogalmaznod. Ahogy a tetteid és az elveid egyre közelednek egymáshoz, megtörténik az a csoda, amelyet lelki békének nevezünk.

Íme néhány téma, amelyeken gondolkozhatsz, amelyeket a legtöbb ember értéknek tart az életében:

 1. Társ
 2. Anyagi biztonság
 3. Egészség
 4. Család, gyermekek
 5. Vallás, lelkiség
 6. Munka
 7. Szolgálat
 8. Tanulás, önképzés
 9. Önmagunk tisztelete
 10. Felelősségvállalás
 11. Belső harmónia
 12. Függetlenség
 13. Életminőség
 14. Ambíció
 15. Képzelet és alkotóerő
 16. Barátság
 17. Mértékletesség
 18. Hallgatás
 19. Rend
 20. Határozottság
 21. Takarékosság
 22. Szorgalom
 23. Őszinteség
 24. Igazságosság
 25. Arányérzék
 26. Tisztaság
 27. Nyugalom

Az értékeid lehetnek egyéniek is, amelyek nem szerepelnek a listán, ezek valóban csak ötletadók. Nincs hibás válasz, vagy hibás érték. Ez csak a Tiéd!

értékrend3

Tehát, most arra kérlek, hogy írd meg a saját ÉrtékRended. Állítsd össze az elveid listáját fontossági sorrendben. Mindegyiknél írd le, hogy mit jelent számodra ez az érték.

Amikor elkészültél vele, és később újra és újra előveszed, valószínűleg változtatni fogsz rajta, időnként finomítod, elveszel belőle, hozzáadsz, mert változol, de biztos vagyok benne, hogy a legfontosabb elvek, az alapvető értékek maradni fognak a listádon.

A lista megírásához idő kell, nyugodtan gondold át alaposan. Tűzz ki egy napot, hogy mikorra fogsz elkészülni vele és közben figyeld önmagad. A feladat nem könnyű, talán életed egyik legnehezebb feladata lesz, viszont az egyik legjobb dolog lesz, amelyre valaha időt szántál az életedben. Nagyon mélyre kell ásnod a gondolataidban, érzéseidben, de ez egy igazán kalandos utazás lesz, amiért érdemes elindulnod. Amikor lassan körvonalazódni fognak azok a dolgok, amelyeket fontosnak tartasz, szándékaid és céljaid még világosabbak lesznek. Miután átgondoltad és leírtad az értékeidet, lelkileg erősebbnek és tettrekészebbnek fogod érezni magad. 

értékrend6

 

Szeretném Veled megosztani, csak hogy jobban érzékeltessem, hogy mire gondolok, a saját értékrendemet. Ezeket az értékeket és a hozzájuk tartozó magyarázatokat úgy fogalmazom meg, hogy milyen számomra a legideálisabb esetben. Nem vagyok tökéletes és nem csinálok mindent úgy, ahogy leírtam, de ilyen ember szeretnék lenni és ez a célom, ez a mindennapi törekvésem, hogy ilyen legyek. Azért írtam kijelentő módban, hogy segítsen abban, hogy elhiggyem, ez valóban lehetséges és tényleg tudok ilyen lenni, csak rajtam múlik.

 

 

Értékrendem

 

 • Szeretem Istent, teljes szívemmel, teljes lelkemmel, teljes elmémmel és minden erőmmel

 

Az Úr iránti szeretetemet azzal mutatom ki, hogy betartom a parancsolatait. Rendszeresen imádkozom Hozzá, hogy kifejezzem köszönetemet mindazért a sok áldásért, amit kaptam Tőle. Életemmel szeretném megmutatni a szeretetemet iránta. Szeretem Istent, ezért megteszem, amit kért, azért, mert biztosan tudom, hogy ez jó nekem. Elismerem, hogy függök Istentől. Minden, ami vagyok és aki vagyok, Isten ajándéka. Tudom, ha Őt teszem az első helyre az életemben, akkor minden más is a helyére kerül.

 

 1. Szeretem és támogatom a férjem, hogy boldog legyen mellettem

A férjem az örökkévaló társam, a legjobb barátom. Minden nap időt szánok arra, hogy minőségi időt töltsek vele és hetente egyszer randevúzunk. Hűséges vagyok hozzá és a házassági fogadalmunkhoz. Segítem őt a lelki, a szellemi, a társadalmi, szakmai, fizikai szükségleteiben. Tisztelem és becsülöm mindazért, aki és amit tesz értem és a gyermekeinkért. Ő a családunk vezetője.

 

 1. Szeretem a gyermekeimet, mindent megteszek, hogy boldogok legyenek

Nagyon szeretem a gyermekeimet, törekszem arra, hogy megismerjem őket és segítsem a fejlődésüket, hogy majd kiegyensúlyozott, egészséges felnőttek legyenek. Segítem őket a lelki, a szellemi, a fizikai szükségleteikben. Segítem őket, hogy szilárd önbecsülésre tegyenek szert és maximálisan megismerjék és használják a bennük rejlő képességeket, hogy boldogok legyenek. Szeretetben és igazságban nevelem őket. Mielőtt bármiben is fegyelmezni, büntetni akarnám őket, igyekszem az ő szemszögükből látni a dolgokat. Mindent elkövetek, hogy az együtt töltött idő tartalmas legyen számunkra. Nem engedem, hogy apró kellemetlenségek zavarják a gyermekeimmel való harmonikus kapcsolatomat. Hetente egyszer családként összegyűlünk, megbeszéljük a feladatainkat és közösen hozzuk meg a döntéseinket. 

 

 1. Családi kapcsolataim szeretteljesek 

Tisztelem és szeretem a szüleimet. Nekik köszönhetem, hogy élek. Mindig éreztetem velük a szeretetemet. Törődő és gondoskodó vagyok velük, igyekszem viszonozni mindazt a sok jót, amit kaptam tőlük az életem során. Szeretem a testvéremet, mindig számíthat rám.

Kutatom az őseimet. Bár már nem találkozhatok velük személyesen, de nem felejtem el őket, tisztelem az emléküket.

 

 1. Szeretem felebarátaimat, mint önmagamat

Tudom, hogy Isten előtt minden ember egyenlő. A tőlem telhető módon segítem az embertársaimat a szükségleteikben, szolgálom őket az egyházi és a világi feladataimban is. Nem bírálom senki meggyőződését. Tisztelem az egyént, a jogát az életre, az érzéseire és a személyes meggyőződéseire.

 

 1. Mindenben becsületes vagyok

Megbízható vagyok. Igyekszem mindenben a maximumot nyújtani. Az ország törvényeit betartom. Mindent megteszek, hogy feddhetetlen legyek.

 

 1. Egészséges és erős vagyok

Úgy étkezem, alszom és mozgok, hogy energikus legyek. Rendszeresen sportolok, hogy megfelelő legyen az erőnlétem. A napi szokásaimmal segítek a szervezetemnek, hogy mindig a legjobb formában legyen. Kerülöm a tudatmódosítókat és a függőséget okozó szereket, hogy mindig tiszta legyen az elmém, ezáltal a legjobb döntéseket hozhassam meg.

 

 1. Állandóan fejlesztem a képességeimet

Keresem azokat a lehetőségeket, ahol fejleszthetem a képességeimet, tehetségeimet. Minden nap rendszeresen olvasok, a legjobb könyvekből, amelyek elérhetőek számomra. Nyitott elmével hallgatok mindent, amit mások mondanak nekem és mindent elfogadok, ami gazdagíthatja a világomat. Igyekszem magamévá tenni az értékes gondolatokat. Életem végéig keresni fogom a lehetőséget a tanulásra.

 

 1. Bölcsen használom az időmet

Az idővel való gazdálkodás életem eseményének irányítása. Mindennap szakítok időt, hogy elemezzem a nap eseményeit. Minden nap megtervezem a napomat. Nem foglalkozom azokkal a dolgokkal, amelyek nem fontosak a saját vagy a szeretteim boldogságához. Életem minden napját szeretem és nem pocsékolom el az időmet felesleges dolgokra. Mindig a dolgok igaz és pozitív oldalára koncentrálok.

 

 1. Életemben rend van

Életem minden területén rendet tartok és törekszem a harmóniára. Tárgyi környezetem tiszta és rendezett, hogy nyugalmat biztosítson számomra. A testemet és a szellememet is tisztán tartom. Ezek a fizikai javak azért vannak, hogy engem szolgáljanak, én irányítom őket, nem ők engem. Figyelek a környezetemre, óvom, amennyire csak lehetséges, szeretném, ha az unokáim tiszta bolygóra születnének, ezért tudatos vásárló vagyok, aki nem szemetel és szelektíven gyűjti a hulladékot. 

 

 1. Otthon

Az otthonunk az a hely, ahol összegyűlünk, hogy együtt legyünk, feltöltődjünk testileg, lelkileg. A szeretet, a nyugalom és a tanulás háza. Gondoskodom róla, hogy a családom örömét lelje abban, ha otthon lehet. Feladatom, hogy az otthonunkat, valódi otthonná varázsoljam és megtanítsam a gyermekeimnek azt megbecsülni és gondozni, hogy amikor eljön az ideje, ők is kialakíthassák a saját otthonukat.

 

 1. Pénzügyek

Kerülöm az adósság minden formáját. Kevesebbet költök, mint amennyi a bevételem. Gondolok a családom jövőjére, ezért rendszeresen fizetem a megtakarításaimat. A pénzemért szorgalmasan és tisztességesen megdolgozom. Csak azokra a dolgokra költök, amelyek valóban szükségesek. A gyermekeimet is tudatosan nevelem arra, hogy megfelelően kezeljék most is és a jövőben is a pénzügyeiket.

 

 1. Munka

A munka fontos számomra, melyet mindig a legjobb tudásom szerint végzek el. Munkámban szorgalmas és kitartó vagyok, keresem a lehetőséget a tanulásra, fejlődésre.

 

 1. Minden nap bizonyos időt magammal töltök

Szükségem van minden nap arra, hogy egy kicsit egyedül lehessek, átgondolhassam a személyes napi és hosszú távú terveimet, hogy lelkileg feltöltekezhessek, hogy többet tudjak adni magamból a családomnak. Ezt az időt úgy határozom meg, hogy ne a közös együttlétekből vegyem el.

Mindig törekedni fogok arra, hogy a tetteim összhangban legyenek az értékrendemmel.


 

Amint látod, ez egy egészen komoly dolog. Nem vagyok tökéletes, nagyon messze vagyok ettől, de szándékosan fogalmaztam meg azokat a célokat, melyeket el szeretnék érni. Ezek nagyon fontosak számomra. Ha mindig látom és emlékeztetem magam ezekre a gondolatokra, könnyebb lesz megtennem, könnyebben hozok jobb döntéseket. Ne feledd, ez az ÉN értékrendem. Mások számára, így a Te számodra is mások lesznek benne megfogalmazva.

Ha úgy szervezed az életed, hogy azoknak az elveknek meg tudj felelni, amelyeket leírtál, akkor sokkal több időd marad és sokkal jobb döntéseket fogsz tudni meghozni, ezt megígérem Neked.

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

 

Reklámok

ÉrtékRend” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Visszajelzés: Döntések – 2. Rész | Rend/szerezz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s