ÉRD EL A CÉLJAID!

Többször írtam már a döntésekről, a tudatosságról, hogy vannak dolgok, amelyek segítenek elérni a céljaid, viszont eddig még nem írtam konkrétan a célokról és azok megfogalmazásáról, eléréséről, ezért úgy gondoltam, hogy év elején ez egy igazán érdekes téma lehet Neked. 🙂

idézet9

Fotó: pixabay

Veled is előfordult már, hogy azt érezted, hogy nem vagy rendben belül, hogy valami nem kerek, de igazán nem tudtad megfogalmazni, hogy mi nem stimmel az életedben, vagy ugyan felismerted ezeket az okokat, de nem tudtad, hogyan tudnád elkezdeni a változást?

 

A személyes fejlődést, ha szeretnénk grafikonon ábrázolni, valahogy így nézne ki:
fejlődés

Haladsz a utadon, aztán érzed, hogy fogytán az erőd, eleged van mindenből, majd szépen bekerülsz a hullámvölgybe. Aztán amikor már eléggé lent vagy és “eléggé fáj” ez az állapot, elgondolkozol, hogy vajon mit lehetne másképp csinálni? Mit tehetsz, hogy jobb legyen? És akkor elkezdesz dolgozni azon, hogy kikecmeregj a gödörből, összeszeded magad, egyedül vagy segítséggel, új tervek fogalmazódnak meg Benned és újult erővel, lelkesedéssel indulsz tovább. Az érdekes az, hogy ilyenkor csak kevéssel vagy előrébb és feljebb, mint a megújulás előtt, mégis az az érzésed, hogy teljesen új ember lettél és milyen sokat változtál. 🙂 Hát nem csodálatos, hogy működünk?

 

Nagyban segíti az előrehaladásod, ha van pontos célod, ha tudod, hogy az életed mely területén szeretnéd a változást. De akkor sem kell aggódnod, ha nincs világos elképzelésed, hogy mi a pontos probléma, vagy mit lehetne jobbá tenni, sokszor az is elég, ha felfedezed, hol tartasz most és mi történik Veled az életedben.

Ha szükséged van kihívásokra, feladatokra, ha nem szeretnél ülni a “langyosban”, mindenképpen tűzz ki célokat!

Célok, melyekért dolgozhatsz – a teljesség igénye nélkül:

  • Jobb egészség, fizikai kondíció, 
  • Új munka vagy hivatás, saját vállalkozás
  • Jobb kapcsolatok (családtaggal, baráttal),
  • Leszokás egy szenvedélyről,
  • Jobb anyagi helyzet,
  • Lelki fejlődés
  • Rendezettebb otthon stb.

A lista a végtelenségig folytatható.

tudatos2

 

Érdemes magadnak összeszedned azokat a területeket, amelyekben szeretnél fejlődni és ezeket fontossági sorrendbe állítanod.

Elképzelhető az is, hogy már mindent megvalósítottál, amit szerettél volna. Tudod, hogyan gazdálkodj az időddel, az erőforrásaiddal, mégis valaminek a hiányát érzed. Ha ez így van, talán még nem találtad meg az életed értelmét, még nem fedezted fel, miben vagy más, mint a többiek, milyen különleges képességekkel rendelkezel és mivel szolgálhatnád az emberiséget, mit tehetnél hozzá a világhoz és ez a plussz hiányzik, hogy teljesnek érezd az életed.

Amikor érzed, hogy szeretnél változtatni, érdemes megkérdezned magadtól:

Merre tart az életem?

Ha ugyanúgy élsz tovább, ahogy most, azt teszed, amit mostanság, és elképzeled magad az út végén, azt mondod majd, hogy “Igen, pontosan így terveztem.”? Vagy azt, hogy “Kár, hogy nem kapcsoltam időben és tettem másképp a dolgaimat.”?

Ha tisztában vagy azzal, hogy mik lehetnek a tetteid következményei, sokkal könnyebb eldöntened, hogy merre szeretnél továbbhaladni. Világosabban látod, hogy mely szokásaid azok, amelyek gátolják vagy segítik az előrehaladásod. Ha ezeket felismered, felkészülhetsz arra is, hogy felváltsd a rossz szokásaidat olyanokra, amelyek jó hatással lesznek majd az életedre.

idézet2

 

Nem vagy azonos a múltaddal, ahogyan a jövőddel sem. A jelenlegi céljaid valószínűleg eltérnek a korábbi céljaidtól. Legyél nyitott a változásra, különben könnyen leragadhatsz a régi mintáknál, szokásoknál.

Ha tényleg szeretnéd elérni azt, amire a legjobban vágysz, ahhoz mindenképpen szükséged lesz egy vízióra a jövődről, ami alapján konkrét célokat tűzhetsz ki és meghatározhatod a célok felé vezető utat.

Lehet, hogy látod már magad előtt a lenyűgöző életcélod, hittel teli és motivált vagy, de az is lehet, hogy kissé habozol, mert az életcélod a korábbiakhoz képest nagy és merész és mégis úgy érzed, nincs erőd a folytatáshoz. Ez a csapdába szorultság érzés teljesen normális, de van Benned annyi, hogy ki is kecmeregj belőle.

Mérd fel, milyen lehetőségeid vannak és dolgozz ki egy hatékony cselekvési tervet, vagyis ésszerűsítsd a céljaidat!  

A jó cél:

– konkrét,

– mérhető,

– megvalósítható,

– reális,

– ütemezett,

– motiváló,

– magától értetődő,

– érthető és

– felkészült.

 

MINTA:

“Júniusig rendbe szeretném tenni a lakásom, és csak azokat a holmikat fogom megtartani, amelyek szolgálnak engem.”

 

Konkrét: Konkrétan megfogalmaztam, hogy meddig szeretném rendbetenni a lakásom és mit szeretnék megtartani.

 

Mérhető: Tudni fogom, ha elértem a célom, mert akkor nagyon jól fogom érezni magam az otthonomban, nem lesznek már felesleges kacatjaim, csak azok lesznek az otthonomban, amire szükségem van.

 

Megvalósítható: Már látom magam előtt, ahogy gyűlnek a dobozok, melyek a felesleges holmikkal vannak tele.

 

Reális: Tudom, hogy mennyi holmim van, már elkezdtem gyűjteni dobozokat, zsákokat, amibe a felesleges dolgokat teszem, hetente egy helyiséget fogok kiszelektálni, így biztosan be fogom tudni fejezni júniusig.

 

Ütemezett: Készítettem egy tervet, hogy melyik időszakban melyik helyiséggel fogok foglalkozni. Úgy osztottam be, hogy pihenésre is maradjon időm.

 

Motiváló: Készítettem magamnak egy látványtervet, hogyan fog kinézni a lakásom, amikor végeztem, így még jobban várom, hogy elkészüljek.

 

Magától értetődő: Mindig is arra vágytam, hogy rend legyen körülöttem és nagyon jó érzéssel tölt el, ha rá gondolok.

 

Érthető: Megbeszéltem a családdal is, mindenki támogat benne és mindenki nagyon várja, hogy ez a cél megvalósuljon.

 

Felkészült: Minden eshetőséget felmértem, nem bízom a véletlenre. Végiggondoltam a stratégiát, konkrét cselekvési tervem van.

 

Mi a TE CÉLOD?

 

KONKRÉT:

 

MÉRHETŐ:

 

MEGVALÓSÍTHATÓ VAGY MEGKAPÓ:

 

REÁLIS:

 

ÜTEMEZETT:

 

MOTIVÁLÓ:

 

MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐ:

 

ÉRHETŐ:

 

FELKÉSZÜLT:

 

Bízom benne, hogy már most azon gondolkodsz, milyen célokat tűzz ki a következő időszakra és hogyan fogod megvalósítani ezeket. Mindenképpen írd le a naplódba, egy füzetbe, hogy lásd, hogyan haladsz.

Ügyes vagy, meg tudod csinálni! 🙂

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s